Wintersport

Verslavingen heten slecht te zijn, want er is altijd wel een verband met iets dat niet goed voor je is. Sigaretten of drugs bijvoorbeeld. Het is dus gevaarlijk om te zeggen dat ik ook een verslaving heb. Ik zou het namelijk niet zo mogen noemen. Dan maar zo: ik ben 'verslaafd' aan wintersport. En niet zo'n beetje ook! Had ik maar in de Alpen gewoond, denk ik soms.

 

Dat ik het zo leuk vind, is eigenlijk best gek. De eerste keer dat ik namelijk op wintersport ging, ik was toen 10 jaar oud, heb ik tijdens de tweede dag op ski's staan huilen op de piste. Ik vond er niks aan, vond het denk ik koud en vond vooral dat ik het niet kon. Ik wist toen nog niet dat het normaal is dat je niet na twee dagen kunt skiën en dat het vanzelf wel beter zou gaan. Een dag later was dit negatieve gevoel weg en was ik niet meer van de pistes te slaan. Skiën kon ik niet echt, maar ik ging voor mijn gevoel wel heel hard naar beneden.

 

We zijn 25 jaar verder nu en iedere winter weer tel ik de dagen af voordat ik weer naar de sneeuw mag. In 2013 stond een trip naar Les 3 Vallees gepland en ben ik nog een kleine week in Sölden geweest. Want wat is er nu mooier dan in een witte wereld, omgeven door prachtige bergen, in hopelijk een stralende zon over superstrak geprepareerde pistes te scheuren of na een nachtje sneeuwen de verse poeder in te duiken? Niets!

 

Daarbij is het wel iedere dag weer kiezen: ski's of snowboard? Ik stam uit het tijdperk dat snowboarden zijn pionierstijd niet voorbij was. In wintersportgebieden waren nog geen snowboarders te zien. Tot mijn 15e heb ik dus altijd geskied. Daarna moest ik ook gaan snowbarden. Dat heb ik geweten. Twee wintersporten die ik even leuk vind! Niet in staat om te kiezen. Dat wil ik ook niet en dus verdwijnen iedere winter de ski's en het snowboard in de kofferbak om heerlijk van beide sporten te genieten.

 

Wat houdt wintersport voor mij nu precies in? Niet om 11 uur twee pistes doen, dan aan de koffie of de lunch, nog twee hellingen doen om tot besluit van de dag heel lang van de après ski te genieten. Nee voor mij is wintersporten met de eerste lift naar boven en vlak voor de mannen of vrouwen van de pistedienst naar beneden omdat het gebied voor die dag dicht gaat. Afsluiten met een biertje, lekker koken en eten en weer vroeg naar bed. Want morgen wacht een nieuwe prachtige winterdag!

 

Tot slot nog een 'trackrecord' en wat foto's.

 

Bezochte gebieden:

  • Châtel (Portes du Soleil)
  • Tignes (Espace Killy)
  • Vallandry (Paradiski)
  • Serre Chevalier
  • Kaprun en Zell am See
  • Corvara (Dolomiti Superski)
  • Val Thorens (Les 3 Vallees)
  • Sölden

 

Foto's (ga met je muis over de foto voor een grotere weergave):

Afdaling in Champery Klein stukje off piste op de Marmolada Uitzicht in Châtel

 

Mooie afdaling in Arraba Snowboarden in La Plagne Wat kan een witte wereld mooi zijn