Raar landje

18-03-2014 15:22

Stel je hebt het niet zo op het Koningshuis. Dat kan. Maar stel nou dat je hier uiting aan wenst te geven. Ook dat moet kunnen. Oké, maar je besluit om dit te tonen middels het gooien van een waxinelichthouder naar de Gouden Koets. Tja, niet zo slim zullen veel mensen zeggen. Maar het is nu ook weer niet zo dat hiermee een aanslag op de monarchie wordt gepleegd toch? Ik vind het niet slim om je zo te uiten, maar het is ook weer niet heel erg schokkend. Daar dacht de gerechterlijke macht anders over. Het bleek vijf maanden cel waard. En kennelijk was ook nog lastig om tot een uitspraak te komen, aangezien de gooier van het attribuut maar liefst twee jaar in voorarrest heeft gezeten.

Maar stel nu dat je met een groep maten op pad bent in Eindhoven. En stel dat je iemand op straat tegen komt die iets zegt of iets doet waar jij en je vrienden het niet mee eens zijn. Dan kun je dat vriendelijk zeggen. Je kunt er ook voor kiezen om met een man of zes deze persoon volledig in elkaar te trappen. Die keuze wordt ook gemaakt en dus wordt er lustig op losgetrapt en -geslagen. Dit is natuurlijk niet netjes en dus worden de geweldplegers gepakt en berecht. Het leidt tot straffen van 8 maanden en 10 maanden jeugddetentie voor de hoofdverdachten, waarvan 4 voorwaardelijk. De straffen hadden hoger uit kunnen vallen, maar wat wil het geval? Er zijn beelden van en die zijn op televisie te zien geweest. Conclusie van de rechter: omdat deze beelden te zien zijn geweest, zijn de daders al voldoende gestraft. Een hogere straf wordt niet noodzakelijk geacht.

Alles leuk en aardig, maar wat als ik nu op het voetbalveld sta en ik bedenk mij dat ik mijn tegenstander eens goed wil verwonden. En ik besluit vervolgens om bewust mijn elleboog in het gezicht van mijn tegenstander te planten. De scheidsrechter fluit voor een vergrijp en ik krijg een vrije trap tegen. De kaarten blijven gek genoeg op zak. Geluk voor mij als speler denk ik dan. Mijn tegenstander moet echter naar het ziekenhuis en blijkt een scheurtje in de oogkas te hebben. Er wordt enkele dagen later nog eens naar het vergrijp gekeken, maar een extra straf in de vorm van een schorsing volgt niet. De scheidsrechter heeft het incident namelijk al beoordeeld en een 'straf' uitgedeeld.

—————

Terug