Goed beslagen ten ijs

12-03-2013 14:30

Recente ontwikkelingen op het gebied van mijn banenjacht leren me dat ik een geluksvogel ben. De berichten over de huidige arbeidsmarkt zijn wel bekend bij de meesten. Veel werklozen, weinig vacatures, veel mensen met werk die ook naar iets nieuws op zoek zijn en dus worden bedrijven bedolven onder kandidaten. Of dat in alle branches en vakgebieden zo is, waag ik te betwijfelen. Heel geruststellend en positief is het in ieder geval niet. Waarom ik dan een geluksvogel ben? Omdat ik vooralsnog selectief ben in datgene waarop ik reageer en ik ondanks de geringe kwantiteit wel prima kwaliteit lever als ik de resultaten bekijk. Een paar weken geleden heb ik namelijk drie sollicitatiebrieven geschreven en twee van die brieven resulteren in een eerste gesprek. Of het met die derde brief net zo goed af had kunnen lopen als ik iets eerder was geweest met versturen, wie zal het zeggen. Feit is dat ik net te laat was met mijn reactie en die potentiële werkgever al ver was in de sollicitatieprocedure toen mijn brief op de virtuele deurmat viel.

Op de andere twee brieven volgde zoals gezegd een positieve reactie. Of ik op gesprek wil komen. Eh, natuurlijk. Graag zelfs! De brieven zijn met het volste verstand en in volledige overtuiging dat ik die functie wil vervullen geschreven. Reken maar dat ik dan in een eerste kennismaking wil laten zien wie ik ben en wat ik kan. Deze week is kortom een hele mooie week. Woensdag en donderdag staan beide gesprekken gepland en ik ben heel benieuwd. Wie zitten er tegenover me? Wat hebben ze nog meer aan informatie over het bedrijf en de functie? Passen mijn gesprekspartners en ik bij elkaar? Is er kortom die zogeheten 'klik'? Willen ze alleen heel veel van mij weten of kan ik zelf ook nog mijn vragen stellen? En wat zal mijn gevoel zijn als ik eenmaal weer buiten sta? Veel vragen waar ik op dit moment geen enkel antwoord op kan geven. Ik kan me enkel goed voorbereiden, zodat ik goed beslagen ten ijs treed. Maar hoe doe je dat?

Tja, dat begint met de website van het bedrijf. Lijkt me logisch. Vandaag betreft dat het bedrijf waar ik morgen op bezoek ga. Veel informatie in ieder geval, inclusief artikelen, persberichten en jaarverslagen. Interessante stof en leuk om door te nemen. Na de website is het de hoogste tijd om lekker te gaan Googlelen. Want wat valt nog meer aan wetenswaardigheden te achterhalen die juist niet op de website te vinden zijn? Die klus volgt later vandaag. Tot slot neem ik de betreffende vacature nog eens goed en gedegen door, zodat ik weet wat van me wordt verwacht en ik haarfijn kan verwoorden wat me trekt in de functie en waarom ik deze graag zou willen bekleden. Met die informatie, gekoppeld aan het feit dat het bedrijf waar ik op gesprek mag geen onbekende van me is, maakt dat ik morgen prima voorbereid zal zijn. Op naar een goede kennismaking die wat mij betreft zal leiden tot een vervolg. Ja, ik weet het. Ik loop hiermee heel erg op de zaken vooruit. Ik reken mijzelf ook alles behalve rijk. Stap voor stap kijken en altijd open, eerlijk en kritisch zijn als een volgende stap in het sollicitatieproces is gezet.

En ondertussen? Nou, ondertussen blijf ik speuren naar andere interessante functies waar ik vervolgens met groot plezier op zal reageren. Hopelijk blijf ik daarbij een geluksvogel en overleef ik geregeld de eerste schifting. Ik heb een goed begin gemaakt en dat is het halve werk. Maar het is in ieder geval meer dan zeker dat ik bij nieuwe sollicitaties alles behalve half werk moet leveren. Alleen 100% is goed genoeg. Anders kan ik er beter niet aan beginnen.

—————

Terug