Geniet!

04-06-2013 16:00

Mijn vorige verhaal heeft me aardig wat lovende woorden en complimenten opgeleverd. Eindelijk eens iemand die benadrukte dat werkzoekenden helemaal niet als zielig bestempeld moeten worden en dat we zeker niet met de grootst mogelijke voorzichtigheid bejegend dienen te worden. We zijn gewoon mensen net als ieder ander, hebben een verhaal net als ieder ander en staan ook nog altijd midden in de samenleving. Is er dan helemaal niets zieligs aan? Nou, dat ook weer niet. Want één ding blijft als een paal boven water staan. Veel anderen hebben iets waar wij naarstig naar op zoek zijn: een baan.

Dit gemis wordt door veel mensen aangegrepen om de moed te verliezen, om negatief te zijn, om het bijltje er misschien zelfs wel bij neer te gooien. Aan iedereen die ten prooi dreigt te vallen of al ten prooi is gevallen aan dit verschijnsel wil ik mij dit keer richten. Oh, en ook aan iedereen die ondanks alles positief blijft, de schouders eronder zet en door blijft knokken, zoeken en vechten. Op jacht naar die nieuwe baan. Tegen iedereen wil ik eigenlijk zeggen: deze week is er geen plaats voor somberheid. Deze week zijn wij de geluksvogels.

Er wordt het nodige van ons verwacht en onze eigen verwachtingen liggen eveneens hoog. Een dag die niet besteed is aan die zoektocht naar een baan vinden we een verloren dag. Iedere gevonden vacature die op dat moment al verlopen blijkt te zijn, beschouwen we als een gemiste kans. Alle mogelijke discussies op LinkedIn volgen we en waar mogelijk leveren we een bijdrage. Ieder telefoontje dat we kunnen plegen of mailtje dat we kunnen sturen wordt gedaan. Ik vind het wat ver gaan om te zeggen dat een baan zoeken een dagtaak is, zeker omdat ik me er niet 8 uur per dag mee bezig wil houden. Anderen zullen dit ongetwijfeld wel doen en dat is hun goed recht. Als het zo af en toe maar leidt tot resultaat, in de vorm van een goed netwerk- of sollicitatiegesprek en uiteindelijk tot die baan. Al deze werkzaamheden kosten tijd en dus besteden we er ook veel tijd en energie aan.

Nu was het ook geen grote opgave om hier veel tijd aan te besteden. Hoezo dat dan? Nou, we zijn in 2013 nog niet echt gezegend geweest met blauwe luchten en een heerlijk zonnetje. En wat blijkt deze week? Het is niet alleen volop lente, maar het blijft ook volop lente. En zie hier het grote voordeel dat wij hebben ten opzichte van iedereen die in voltijd of deeltijd aan het werk is. Wij kunnen dit geweldige weer ten volste benutten en ik vind dat we er deze week ook volop van moeten genieten. Ik heb bij Weeronline de weercijfers voor 'mijn' stadje Nijmegen even opgezocht en voor de komende vier dagen staan enkel negens en tienen genoteerd.

Ik weet kortom genoeg. De rest van de week kruip ik 's ochtends lekker achter de pc en ga ik 's middags heerlijk naar buiten. Stoel in de tuin, boek of krant erbij en klaar. Nee, het levert me zeker geen baan op. Wat het me wel oplevert? Heel veel plezier, heel veel energie en heel veel blijdschap. Wij werkzoekenden zijn deze week even de echt bevoorrechte mensen en we moeten daar voor de volle 100% gebruik van maken. Plan deze week dus niet te veel, doe in de ochtenduren de noodzakelijke klusjes en ga de rest van de tijd lekker naar buiten. Oftewel: geniet! En laat alle werkende mensen maar geweldig jaloers zijn.—————

Terug